Hem Artiklar Övrigt DIY LED ramp

DIY LED ramp

Bygg din egen LEDramp


Det är med viss tveksamhet jag lägger upp denna artikel, inte för att jag missunnar någon informationen utan för att detta bygge gjordes för några år sen!

Principen fungerar dock väldigt bra, så till det nya odlingsakvariumet så ska jag bygga rampen på samma sätt, men med mycket modernare dioder och fler till antalet!

De sk. PowerLED som jag använder i detta bygge ger ungefär 40-50lumen med ljus, dagens dioder ger vid samma effekt 120lumen, nyare dioder klarar att drivas med högre effekt och ger då för dagen 200lumen. Det går i våldsam fart för tillverkarna att öka ljusutbytet på dessa! Om 6månader kommer dessa siffror jag talar om här vara inaktuella och de kommer att ge ännu mer ljus!

För dem som behöver mycket ljus på en väldig liten yta så finns numera också LED där flera chip är monterade i en lampa, här når man ljuseffekter på mellan 700 och 900lumen. Men, för dem som bygger LED ramp och tjäna effekt så kan man generellt resonera så att LED är effektivast med lägre ström, man får alltså ut mer ljus med mer ström men samtidigt så sjunker ljusutbytet kontra ström. Det är dyrt att köpa många fler LED för att kompensera men kan vara värt det i längden, tänk på att LED och rampen håller i minst 10år om man gör det rätt.

Jag lämnar ämnet med dioder här för stunden och återkommer med lite mer sådant med den nya rampen jag bygger, undertiden är DIY forumet på www.goc.se ett ställe att fråga och få svar på frågor om detta, eller helt enkelt Internet, informationen är outtömlig! (även den dåliga informationen).

Till bygget!

Jag tog en ramp som passade akvariet, helt enkelt för att det var lätt att bygga i och att det estetiskt skulle se ut som en "vanlig" ramp. Den resades på sitt innehåll och kvar blev skalet!

 

Jag tog sedan en aluminiumskiva som anpassades till att sitta i rampen, LEDarna behöver kylning om de ska hålla länge! 

I terorin kan man montera dem direkt på plåten som kylning men aluminium leder som bekant värme bättre och jag kunde på detta sätt gömma kablar bättre bakom aluplåten. Jag borrade upp genomföringshål för kablarna till LEDarna och förberedde för månljus i form av 5mm LEDhållare vita/blå omvartannat, se bild

 

 Börjar montera LEDarna

 

Flera på plats

 

 Under dioderna har jag värmeledningspasta för att få bort så mycket värme som möjligt, de blir inte jättevarma men ju mer värme man får bort ju längre håller de. efter fastlödningen så fixerade jag dioden med snabblim i kanten på stjärnan.

Testar dem på akvariet:

 

 

Filmsnutt på effekten av LED istället för lysrör 

 

 

 

 

 

 

 Jag har valt dimbara nätdelar speciellt avsedda för detta ändamål, den här sorten driver 16 dioder på 1w eller 8st på 3 watt, i nästa bygge kommer jag ha 24 LEDar, dels för att det är akvariet är större och för att kunna styra grupper av LED.

Jag monterade in en manuell dimmning i väntan på att jag ska göra klart den microprossessorstyrda dimmningen/månljuset

 

 

Monterar in i rampen

 

 

 

Testar ljuset

 

 

Ja det var lite kortfattat, mer bilder och mer förklaringar kommer var efter! Och enstörre artikel med mer ingående information när den nya rampen byggs!

 

 

 

 

Senast uppdaterad (2008-10-30 14:07)